Se & Göra

Soluppgång över världsarvet Alvaret

Gårdby

Är du mindre intresserad av att sola och bada men mer intresserad av vacker natur så lämnar inte Gårdby dig besviken. Förutom det vackra odlingslandskapet som omger hela byn hittar du stora Alvaret endast ett par kilometer bort, som dessutom finns listad på Unesco’s världsarvslista. Här hittar du en mängd vackra vandringsleder för härliga dagsturer. Vi rekommenderar en tur på Möckelmossens våtmarker för den som är intresserad av fågellivet och vill ha en lättillgänglig utgångspunkt.

Gårdby har ett fantastiskt utgångsläge för den som vill upptäcka både norra och södra Öland. Det tar ungefär en dag att köra runt norra respektive södra öland om man startar i Gårdby på förmiddagen.

Södra Öland

Södra öland är något mindre exploaterat mot norra öland och har ett helt annat tempo. Här varvas sommarstugor med stora gårdar och många vackra kyrkor. Från Gårdby håller ni er på den östra sidan ner till Ottenby och långe Jan. Men innan ni kommer dit passerar ni flera radbyar som kan vara värda att stanna till vid bara för att titta på de vackra husen. Bra att veta är att på östra Öland kan man ta nästan varje väg ner mot havet och komma hela vägen ner till vattnet. Till skillnad från västra sidan ligger byarna en bit upp och det är ofta åkermark och hagar hela vägen ner till vattenbrynet. Är du badsugen är det bara att svänga av och ta sig ett dopp.

För den historieintresserade ligger Sandby Borg med sin järnålders by bara en kort biltur söder ut från Gårdby. Här finns det något för både stora och små och är väl värt ett besök.

Väl framme på södra udden är det dags att sträcka på benen vid fyren Långe Jan. Har du kikaren med dig finns det goda möjligheter att se en hel del spännande fåglar. Efter bensträckare vid Långe jan fortsätter ni turen på västra sidan och njuter av det vackra odlingslandskapet. För den djurintresserade kan det vara värt att stanna till vid Eckelsudde där det finns 50-80 knubbsälar som brukar ligga och sola på stenarna ute i havet.

På västra sidan finns det många sevärdheter och många mysiga byar att stanna till vid. Två byar som man gärna kan stanna till i bara för en promenad är Vickleby och Stora frö. Båda byarna är mysiga och fulla av vackra hus. I stora frö är det bara en kort promenad till Sandbergen där man kan promenera i fantastiska tallskogar precis vid havet. Vickleby å andra sidan bjuder in till konst och kultur med vackra Capellagården.

På vägen tillbaka till Gårdby rekommenderar vi att man tar vägen över Stora alvaret via Resmo. Vyerna är oslagbara!

Norra Öland

När ni ska upptäcka norra Öland rekommenderar vi att ni håller er på den Östra kusten hela vägen upp till Trollskogen som ligger på norra ölands östra udde. På vägen till trollskogen kommer ni köra igenom en mängd mysiga små ölandsbyar där det poppar upp både sommarloppisar, cafér och konstutställningar. Väl uppe i trollskogen tar ni en lugn promenad genom naturreservatet och går ner till stenstranden.

På norra udden ligger även fyren Långe Erik vilket är ett populärt besöksmål som kan vara kul att stanna till vid. Från långe Erik kör ni sedan mot Byxelkrok och håller er på kustvägen Sandvik – Byrum – Äleklinta. Här kör ni på en liten grusväg precis vid kusten och kommer passera stenstränder, kvarnar och har ni tur flera fält med blåeld. Längs med kustvägen hittar ni även Byerums raukar vilket absolut är värt ett stopp. Promenera längs stenstranden och blicka ut över havet och ni kommer se blå jungfrun. Håll kvar på kustvägen hela vägen ner till Äleklinta, kör långsamt och njut av utsikten.

Efter Äleklinta kan ni välja att köra ”stora vägen” väg 136 ner till Borgholm och Borgholms slottsruin eller snedda rakt över ön och komma tillbaka på östra sidan igen. Väljer ni att åka den stora vägen är Borgholms slottsruin absolut någonting att stanna till vid. Ruinen ligger magnifikt längst ut på en klippa med utsikt ut över Kalmar sund. När man promenerar vid ruinen kan man verkligen känna historiens vingslag.

Länkar till aktiviter på Öland:
Naturkartan Mörbylånga
Hälsans stig Borgholm